Duhai Insan

Kalau menjadi manusia janganlah jadi manusia biasa, rapuh IMANnya, sempit mindanya..jadilah manusia LUAR BIASA, gah jiwanya, kental imannya, tertib solatnya, & fasih Qurannya..

Tuesday, 3 May 2011

..Booth Buku..

Assalamualaikum..

Hari ni Alhamdulillah Allah bagi sedikit kerajinan untuk tulis blog.
Seminggu yang telah berlalu, macam-macam yang dah dibuat..
Nak tau apa saya buat??Antaranya..

Jualan Buku..

Saya tolong bonda yang tercinta jual buku.Selepas ibu saya join Stormreader ni makin bertambah-tambah 
otak business kat umah..Pegi sana, pergi sini nak promote buku..
So, saya sebagai anak sulong, jadi P.A terhormat dan menjadi pengiring ke mana-mana sahaja yang nak dikunjungi..


(Kat Masjid Jamek Rembau)


( Sebelah Bank CIMB Rembau )

( Pusat Dakwah Islamiah Paroi )

Alhamdulillah..
Sapa yang menanam dia akan menuai...Adalah sedikit keuntungan yang diperolehi..
Yang penting buku-buku yang dijual dapat memberi manfaat kepada si pembeli..
Selain dari buku, ada juga jual kerongsang,minyak wangi,foot patch dan keychain nama..


Dalam kesibukan orang berpusu-pusu nak pergi ke Bookfair, saya, ibu dan adik saya pula 'busy'
berBookfair dengan buku-buku kami..huhu.


Nak tau tak??
Kerje menjual buku ni juga adalah salah 1 pekerjaan yang mulia..

Kenapa??
Sebab orang yang menjual ni menjadi 1 wasilah atau medium untuk orang mendapat ilmu.
Kiranya, macam membantu menyebarkan ilmu-ilmu Allah ni..
Yelah, setiap benda ada nilainya, jadi dalam mendapatkan ilmu perlu ada sedikit 
pengorbanan..Pengorbanan yang dimaksudkan disini adalah DUIT..

Takpe lah, Ilmu ni berguna sepanjang zaman..
Ada orang sanggup membeli buku yang mahal tuk dapatkan ilmu..
Itu ikut kemampuan masing-masing la ye.. 

Ingatlah Sabda Rasulullah : "Sampaikanlah walau Satu Ayat"

Jadi, marilah kita menyebarkan Ilmu-ilmu yang kita ada..
Ilmu kalau kita simpan ia akan jadi sampah..
Tapi..
Kalau kita sebarkan, ia akan jadi mutiara yang bersinar..
Ada fahamkah??..huhu..



( Adik tengah kusyuk baca buku )


( Sesi mengemas buku-buku atas meja - penat tu )

( Kemas jangan Tak kemas- Ibu dan Adik )

Bangsa Membaca Adalah Bangsa Berjaya..
If you stop read, you stop to lead..
Am I right??

"Bacalah dengan nama Tuhanmu.."
Wallahu'alam..

1 comment:

  1. semoga berkat perniagaan dunia dan akhirat...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...